למה אני צריך לצלם כל עסקה שלי אם אני יודע שאני עובד לפי האסטרטגיה שלי?
אני חושב שלכולנו בתור סוחרים (במיוחד הותיקים) הייתה תקופה לא מבוטלת שבה פשוט הפסקנו להשתמש ביומן מסחר, בין אם פשוט כי זה היה נראה לנו סיזיפי ולא הכרחי ובין אם "לא היה זמן". אני אומר את האמת , גם לי הייתה תקופה כזאת עד לא מזמן עד שחזרתי לתעד את העסקאות שלי ולעבור עליהן באופן קבוע, אבל אתמול, הבנתי את המשמעות האמיתית של יומן מסחר, למה הדבר הפשוט והסיזיפי הזה הוא הדבר שיפריד אתכם מלהיות "סתם" סוחרים רווחיים ללהיות סוחרי על. אתמול צפיתי בהרצאה של טד על שיפור עצמי להרצאה קוראים ("How to get better at the things you care about") ומדובר שם בעצם על שני מעגלים הקשורים לשיפור עצמי, המעגל הראשון הוא מעגל הלמידה והמעגל השני הוא מעגל הביצוע.
אז ... איך כל זה מתקשר למסחר בעצם? אתחיל דווקא מהמעגל השני, מעגל הביצוע, במסחר הוא מתבטא בלהתייצב יום יום ולסחור (או לא לסחור) את תכנית המסחר שלכם, פה נכנסים הרבה מאוד אלמנטים שנמדדים בסופו של דבר במבחן התוצאה, אלמנטים כמו: ידע מקצועי, מנטליות, ניהול סיכונים, היצמדות לתכנית המסחר וכו'. בסופו של דבר בלי המעגל הזה אנחנו לא נחשבים סוחרים, בלעדיו אין שום פעולה. ונחזור למעגל הראשון, מעגל הלמידה, מעגל הלמידה בעצם מקבץ לתוכו את כל הדברים שלמדנו לאורך הדרך שלנו כסוחרים, בין אם זה בקורסים, סרטונים, חוויות אישיות ולמידה עצמית, המעגל הזה הוא המעגל שבזכותו אנחנו יודעים מה לבצע בשוק בסופו של דבר כשאנחנו מול המסך.
אתמול אחרי שצפיתי בהרצאה הבחנתי ב"מעגל" מסויים, שלפי ההיגיון אם נפעל לפיו, ההתקדמות שלנו לעולם לא תיגמר, אני קורא לו "The circle of the never ending progress" (מעגל ההתקדמות האינסופית). אז מהו בעצם אותו מעגל? המעגל פועל בצורה הבאה ובכל תחום, אנחנו לוקחים את הביצועים שלנו ומנתחים ומבקרים אותם, את המסקנות אותן הסקנו (הדברים אותם אנחנו רוצים לשפר) אנחנו כותבים ומעבירים אותם לתוך "מעגל הלמידה", ששם אנחנו בעצם משפרים בצורה ממוקדת את הדברים שאנחנו רוצים להשתפר בהם, לאחר מכן אנחנו חוזרים ל"מגרש הביצועים" רק הפעם עם יותר ידע להתמודד עם הדברים שאותם רצינו לשפר. לדוגמה ניקח מתאגרף, אותו מתאגרף מצלם את עצמו בקרב ("מעגל הביצוע") ושם לב שכל פעם אחרי שהוא נותן אגרוף ימין ישר הוא מחזיר את היד למטה ולא לפנים כדי לשמור עליהן וכך מפסיד הרבה קרבות. אותו מתאגרף "ילמד" את עצמו באימונים את הפעולה הספציפית של לתת אגרוף ימין ואז ישר להחזיר את היד לשמור פנים, ככה שבפעם הבאה שהוא יחזור לזירה זה כבר יבוא לו בטבעי, הוא יתאמן על זה עד שזה יהיה מושלם ובקרב הבא הוא ינתח שוב את הדברים שחוזרים על עצמם וישפר אותם ב"מעגל הלמידה".
זה נראה כך:
איך כל זה קשור ליומן מסחר? אז בעצם זירת הקרב שלנו בתור סוחרים היא השוק וה"מכות" שלנו הן העסקאות שאותן אנחנו צריכים לנתח ולראות האם יש לנו טעויות שאנחנו חוזרים עליהן או שמה, יש לנו מקום לבצע אופטימיזציות בתכנית העבודה שלנו או באסטרטגיות שלנו. זה יכול להתבטא בדברים כמו: לשנות יחסי סיכון.סיכוי ולבדוק איזה יחס הכי מתאים לנו אישית- אם יש לכם נטייה להיות בלחץ בעסקאות ארוכות שיש בהן תיקונים נגדכם, ככל הנראה תרצו לעבוד עם יחס סיכון.סיכוי נמוך יותר ועם אחוזי הצלחה גבוהים יותר שיכסו על היחס להגדיל או להקטין סטופים - במידה ואתם מזהים שהעסקאות שלכם באופן מתמשך יוצאות בסטופ ואז ממשיכות ישר ליעדים שלכם, תצטרכו לעשות מחקר על למה זה קורה ולבחון אופציה להרחבת סטופים, מצד שני, במידה והעסקאות שלכם מתקדמות לכיוונכם בהרבה מקרים ולא מגיעות ליעד שרציתם (יחס סיכון.סיכוי סביר), עליכם לבחון אופציה של הקטנת סטופים ולקיחת יעדים לפי היחס שלכם. בחירת המניות שלכם- תוכלו לבחון מה עובד לכם יותר טוב, מניות גדולותקטנות, מניות זולות או יקרות, מניות שעלו או ירדו חזק מאוד ומופיעות בכל הסורקים או מניות שיש בהן תנועה עקבית ורגועה יחסית. אינדיקטורים- אישית, אני לא חסיד גדול של אינדיקטורים ובקושי עובד איתם (רק ווליום), אבל במידה ויש לכם אינדיקטורים שאתם יודעים לקרוא ויודעים איך להשתמש בהם תוכלו לבחון דפוסים חוזרים, לדוגמה: במידה והמחיר מעל ממוצע נע X האם זה מעלה או מוריד את אחוזי ההצלחה של העסקה, או במידה והמחיר נתמך על ה VWAP כמות מסויימת של פעמים האם זה מעלה את אחוזי ההצלחה.
*הדוגמאות ניתנו באקראיות , לא ניתן להסתמך עליהן כל עוד אלה לא אינדיקטורים שאתם משתמשים בהם.
"מקווה שהמאמר הקצר פה עזר לכם, במידה ויש למישהו שאלות הוא מוזמן לשלוח פה או בפרטי."
שיהיה לכולנו שבוע מצויין וירוק!
@Ziv.Babler (אינסטגרם)
נהנתם מהפוסט והוא תרם לכם,
תשתפו עם חברים ותרשמו לרשימת התפוצה.(מאות רשומים כבר בפנים).
Comments