top of page

רשימת מושגים ומטריקות בניתוח חברות

  • תמונת הסופר/ת: BlackBull
    BlackBull
  • 13 בפבר׳ 2022
  • זמן קריאה 3 דקות

הסבר קצר לכל מי שקורא ניתוחי חברות ומתבלבל בין כל המושגים והמטריקות, ניסיתי לפשט עד כמה שאפשר.


א. P/E Ratioמכפיל רווח, מכפיל הרווח מציג בכמה שנים יוחזר הון ההשקעה במניה במצב הרווחיות הנוכחית. זאת אומרת, ככל שהמכפיל יותר נמוך כך יוחזר הון השקעה מהר יותר.


מכפיל גבוה אומר שמשקיעים מוכנים לשלם מחיר יקר על אותה מניה. המשקיעים חושבים שיש ערך מאוד גבוה לחברה, ובטוחים בתדירות גבוהה וצמיחה מהירה ברווחים של החברה בעתיד. מניות אלה, שייכות לקטגוריית מניות צמיחה. לדוג' פייסבוק, אמזון.

סיבות נוספות למכפיל גבוה הן: ירידה משמעותית ברווחיות החברה מול מחיר המניה שאינו השתנה משמעותי, או ירידה במחיר המניה מול רווחיות של החברה.


מכפיל נמוך מציג שמסיבות שונות השוק אינו חושב שהמניה אטרקטיבית – חוב גדול לחברה, סיכויים קלושים, חוסר צומת לב כלפי החברה ולפעילות העסקית. אולם מניות עם מכפיל נמוך נחשבות למניות אטרקטיביות.


ב. P/S Ratio - מכפיל מכירות הוא יחס הערכה המשווה את שווי השוק של החברה להכנסותיה ב-12 החודשים האחרונים.

* זהו אינדיקטור המשמש משקיעים להבין כמה הם משלמים על כל דולר של מכירות/הכנסות החברה.

* הנתון הזה שימושי ונפוץ להשוואת הערך של החברה עם חברות מתחרות ובאותה התעשייה. ניתן להבין עד כמה החברה חזקה במכירות מול חברות אחרות.


ג. D/E Ratio - יחס חוב להון עצמי מתאר את היחס בין סך כל ההתחייבויות של החברה לבין ההשקעה של בעלי המניות בחברה. יחס זה מעיד על רמת המינוף של החברה ועל הסיכון הפיננסי בו היא נמצאת.

יחס גבוה מ-1, לדוג' 2 משמעו שעל כל דולר שבעלי המניות השקיעו בחברה הם גם לוו 2 דולר מגורם זר. כלומר ככל שהיחס גבוה יותר כך החברה ממונפת יותר (בעלת סיכון גדול יותר).


ד. FCF (Free Cash Flow) - תזרים מזומנים חופשי, מייצג את הכסף הפנוי שנשאר לחברה אחרי ניכוי כל ההוצאות הנדרשות כדי לתחזק את העסק.


תזרים מזומנים חופשי שווה לתזרים המזומנים שהחברה ייצרה עקב הפעילות העסקית שלה פחות ההוצאות של החברה.


ה. EV/Sales - מכפיל שווי פעילות למכירות הוא מדד הערכה פיננסי המשווה את ערך הארגון של חברה למכירותיה השנתיות. מכפיל המכירות נותן למשקיעים מדד הניתן לכימות כיצד להעריך חברה על סמך המכירות שלה, תוך התחשבות הן בהון והן בחוב של החברה. זהו אחד המכפילים הראשונים שמשקיע משתמש בניתוח מניה על מנת לקבוע האם החברה חזקה פיננסית או לא.


שווי פעילות של חברה הוא הערך הכולל של החברה, לרבות נכסים והתחייבויות הקשורים לייצור הכנסות ורווחים, אך בניכוי מזומנים.


ו. LTV – LifeTime Value

כמות הכסף שלקוח צפוי לבזבז בחברה מסויימת, לאורך כל חיי הלקוח. מחושב לפי הערך הממוצע של קנייה כפול מספר הפעמים שהלקוח מבצע את הקנייה מידי שנה כפול הזמן הממוצע (בשנים) למערכת היחסים עם הלקוח.


ז. CAC – Customer Acquisition Cost

כמה עולה לחברה "לרכוש" לקוח פוטנציאלי ולהפוך אותו ללקוח משלם – כמה עולה לחברה לשכנע לקוח פוטנציאלי להפוך ללקוח (פירסום, שיווק, מכירות וכד').


חישוב – ההוצאה השיווקית בתקופת זמן מסויימת במסגרת הזמן שבחרתם, וחלקו את המספר שקיבלתם במספר הלקוחות שקיבלתם באותה התקופה.


ח. LTV/CAC היחס בין ההכנסה מלקוח לאורך כל תקופת ההתקשרות שלו עם החברה, לבין העלות שהיא שילמה כדי לצרפו למאגר לקוחותיה.


ט. שיעור רווח גולמי – Gross Margin

שיעור הרווח הגולמי מחושב באמצעות סך ההכנסות ממכירות של החברה, בניכוי עלות המכר (כמה עולה לי כדי למכור את המוצר).


י. תשואה על ההון - Return On Equity (ROE)

יחס המצביע על הריווחיות של החברה ביחס להון העצמי שלה והוא מהווה אינדיקציה לתשואה על ההון שהשיגו בעלי המניות עבור השקעתם.

החישוב - חלוקת הרווח הנקי או הרווח הנקי לפני מס בממוצע ההון העצמי בין תחילת השנה לסוף השנה.


יא. אחוז נטישה - Churn Rate

כמות הלקוחות או מנויים שהפסיקו להשתמש במוצר/שירותי החברה בתקופת זמן מסויימת.

חישוב - מספר הלקוחות שנטשו בתקופת זמן מסוימת לחלק לסך הלקוחות בחברה.


יב. מכפיל רווח צמיחה - (PEG) Price To Earnings Growth

מכפיל רווח צמיחה בודק את היחס של מכפיל הרווח של החברה (P/E) לבין הצמיחה ברווחים. יחס ה-PEG משמש לקביעת שווי המניה תוך התחשבות בצמיחת הרווחים הצפויה של החברה.

התפקיד הראשי של המכפיל הוא לחשב שיעור צמיחה של הרווח הנקי לשיעור צמיחה במחיר המניה. במילים אחרות, אם מחיר המניה צומח בשיעור של 10% שנתי ממוצע, והרווח הנקי גם צומח בשיעור של 10% שנתי ממוצע, המכפיל יהיה שווה ל-1.

במצב של PEG נמוך מ-1, המניה נחשבת לאטרקטיבית להשקעה.



מקווה שתרם לכם. יום טוב!

Comments


bottom of page