top of page

נורות אזהרה בהשקעה בחברות שונות

  • תמונת הסופר/ת: BlackBull
    BlackBull
  • 21 במרץ 2022
  • זמן קריאה 3 דקות

כאשר אנו משקיעים בוחרים להשקיע בחברה מסויימת חשוב לנסות להבין מה היא בוחרת לדווח ולמה?!


ישנם דיווחים אשר צריכים להדליק לנו כמשקיעים נורות אדומות ולגרום לנו לגיב לכך בהתאם.


1. שינוי בהנהלה: כאשר חברה מבצעת שינויים בהנהלה, יש לשים לב איזה תפקיד מתחלף ומי הוא אותו אדם. כאשר השינויים הם בתפקידים הבכירים ביותר כגון: מנכ"ל, סמנכ"ל וכד' יכול להיות שיש בעיות פנימיות בהנהלה וזה צריך להדליק לנו נורה אדומה. כמו כן אם עוזב אדם מתפקיד בכיר בתקופה קצרה יחסית בחיי החברה גם זה צריך להדליק לנו נורה אדומה מאוד.


"CEO claims high quality CFO left due to 'retirement'."


בכיר בחברה שעוזב אחרי תקופה קצרה כנראה יודע שהסירה טובעת והוא לא רוצה לטבוע ביחד איתה. חשוב להבין לא משנה מה הסיבה שבגינה הוא עוזב (הם לעולם לא יספרו את האמת).


2. סיכון בצפי העתידי של החברה: כאשר החברה מדווחת, היא מספקת מידע לגבי הצפי העתידי שלה. במידה והחברה מציינת כי ישנו חשש בעתיד הקרוב לייצר ריווחיות גבוהה או לדוג' בעיות בשרשרת האספקה עשויים להשפיע על החברה לשמור על הריווחיות שלה. יש להדליק נורה אדומה ולנסות להבין האם זה זמני או שזה יכול להשפיע בצורה כה חזקה שהחברה עלולה להיפגע ואף לא לעמוד על הרגליים לאחר מכן. דוגמאות כאלו יכולות להיות: קורונה, בעיות בשרשרת האספקה, מלחמה בין רוסיה לאוקראינה, עליות המחירים צפויים לפגוע לנו בריווחיות וכד'.


3. סיכון בהשקפה לעסק: יש לשים לב לסימנים או רמזים שעלולים להשפיע על החברה שבה אני מושקע. סימנים כאלו יכולים להיות: דיונים בממשלה בנוגע לרגולציה על סקטור מסויים, תחרות גוברת, שינוי צריכה עולמי (מעבר מרכב בנזין לרכב חשמלי) וכד'. כאשר אני רואה שיש חשש כלשהו שיכול להשפיע לרעה על החברה שאני מושקע בה צריך לשקול לסגור את הפוזיציה.


4. החברה מתחילה להסתיר בדוחו"ת שלה נתונים חשובים: חברות בדר"כ נוטות לדווח בצורה ובסדר מסויים. במידה חברה מסויימת הייתה מדווחת כל פעם בנוגע לאחוזי הנטישה שלה ואז בדו"ח כלשהו החליטה לדווח זאת בצורה שונה או להשמיט את המידע לגמרי, יש לשים לכך לב ולשקול לפעול בהתאם. באופן כללי כל נתון אשר החברה הייתה מדווחת באופן קבוע ואז בחרה להסתיר אותו יש להדליק נורה אדומה!


5. גידול מסיבי בהוצאות על מכירה ושיווק: אמנם זה לא תמיד דבר רע, אך המצב יכול להעיד על כך שיש ירידה בביקוש למוצרי החברה. יש לשים לב באיזה שלב בחיי החברה הגידול הזה מתבצע. נניח הגיוני יהיה לראות בתחילת חיי החברה הוצאות מכירה ושיווק שגדלות או כאשר החברה השיקה מוצר/שירות חדש גם נראה עליה בהוצאות מכירה ושיווק.


6. ירידה גדולה בשיעור הרווח הגולמי: רווח גולמי שווה למכירות החברה פחות עלות המכר. לאחר שקיבלנו את הרווח הגולמי ניתן יהיה לחשב את שיעור הרווח הגולמי הוא הרווח הגולמי באחוזים מתוך ההכנסות. כלומר אם לחברה יש הכנסה של מיליון ש"ח והרווח הגולמי הוא 300א' ש"ח אז שיעור הרווח הגולמי הוא 30%.

מכאן שאם אנו רואים ירידה משמעותית בשיעור הרווח הגולמי יש להדליק נורה אדומה.


7. העסק הגיע "לפיק": רוב החברות בשלב כלשהו יגיעו לפיק שלהם. זה מתבטא בכך שההכנסות או הרווחים שלהם יפסיקו לצמוח בקצב גובר ואף יכול להיות שנראה עצירה או ירידה בקצב הצמיחה של החברה.


8. המניה משלשת או אפילו מרבעת את עצמה במספר חודשים: עליה מהירה מאוד במניה במספר חודשים, זאת התנהגות שהיא נחשבת לא נורמלית. כאשר מתרחשת עליה מאוד מהירה שבה המניה משלשת או מרבעת את עצמה במספר חודשים יש להבין שזה מצב שלא מתרחש בדר"כ ולשקול לנצל אותו ללקיחת רווחים וכניסה בתיקון כשיגיע.


9. כאשר החברה מודיע על BuyBack והיא עדיין לא ריווחית: מה שהחברה בעצם מנסה לעשות כאן הוא להרים את מחיר המניה באופן פיקטיבי במקום לנתב את הכסף לייעול פעילות החברה. זה סימן רע מאוד אם המניה מסתכלת על מחיר המניה שלה במקום להתמקד בשיפור הפעילות העיסקית שלה.



אם יש לכן נקודות נוספות שאתם חושבים שאני צריך להוסיף אשמח לשמוע.

Comments


bottom of page