top of page

מצב השוק

  • תמונת הסופר/ת: ron.yosef
    ron.yosef
  • 28 בספט׳ 2022
  • זמן קריאה 4 דקות

מדד הנתנוים לצרכן - Consumer Price Index


ב 16.9.22 פורסם דו"ח CPI, תוצאות הדו"ח לא היו נוראיות אבל היו מעל הציפיות.

על הנייר, הצפי היה ירידה של 0.1% בשקלול של כל הסקטורים, ועליה של 0.3% ללא מזון ואנרגיה מחודש שעבר. בפועל קיבלנו עלייה של 0.1% בכל הסקטורים, ועלייה של 0.6% ללא מזון ואנרגיה. העלייה בעלות מגורים, מזון, ועלויות רפואיות היו חלק גדול מהמון פרמטרים שתרמו לעלייה הרחבה של האינפלציה. משקל העליות האלו התמתן בצל הירידה במחירי הדלק.


את כל הנתונים נתין לראות כאן.


אחרי שנתעמק בנתונים נבין שהדו"ח לא טוב. אם נסתכל על Core CPI (כל הסקטורים חוץ מאנרגיה ומזון) נבין שהמצב נראה עגום. Core CPI עלה ב 0.6% מחודש יולי לחודש אוגוסט, שזה שקול ל Forward Annual Rate של 7.2% (12 * 0.6). חלק ניכר מהעלייה הזאת נובעת מהעלייה הגדולה ביותר שראינו עד היום בסקטור המגורים (shelter) שמשקלו כשליש ממדד ה CPI. בסיס העלייה בסקטור המגורים נובעת מהעלייה בריבית המשכנתא בארה"ב שהיום עומד על 6.5%~ (תלוי בניקוד השראי). ריבית גבוהה כל כך הופכת את האפשרות של רכישת דירה לרחוקה יותר וכתוצא מכך יותר ויותר אנשים מחפשים לשכור דירה וגורמים לעלייה במחירי השכירות. השאלה שאנחנו צריכים להבין לגבי דו"חות הבאים, היא האם העלייה הזאת תמשיך ? באחת השאלות האחרונות במסיבת העיתונאים של ה FED, נשאל יו"ר הפד בדיוק על הדבר, ותשובתו היא שאנו יכולים לצפות שסקטור המגורים יישאר חם לזמן מה...


הוועדה לפעולות בשוק הפתוח - Federal Open Market Committee


ב 21.9 ה FED העלאה את הריבית ב 0.75%, נתון מעניין הוא שבניגוד לתחזיות של בנקים שונים כל חברי הפד הצביעו בעד העלאה של 0.75%, מה שמראה שהפד לא משחק משחקים. בנוסף, הפד העלאה את הצפי להעלאות הריבית והוא צופה שב 2023 הריבית תעמוד על 4.6% וב 2024 על 3.9%. לפי ה FED Rate Monitor Tool השוק מתמחר נכון לעכשיו העלאה בסבירות גבוהה של 0.75% בנובמבר, 0.5% בדצמבר, ובסבירות גבוהה יותר מ 50% העלאה של 0.25% בפברואר ומרץ 2023.


להערכתי, דו"ח CPI לא טוב באוקטובר יכול לשנות את התמחור של השוק ל 0.75% בנובמבר ודצמבר או, אם יהיה גרוע מספיק, אפילו 1% ו0.75% בהתאמה, מה שיכול להוביל את הרגל הבאה למטה. מה שיחזק את הסיכויים להעלאת ריבית מוגברת הוא דו"ח JOLT טוב מאוד. בפגישה האחרונה יו"ר ה FED אמר שהם צריכים שדו"ח העבודות ירד. דו"ח CPI לא טוב באוקטובר + דו"ח JOLT טוב = סיכוי מוגבר לרגל נוספת למטה והעלאת ריבית גבוהה יותר.

ברמה האישית, אני חושב שראינו לאורך השנה האחרונה כמה הפד לא מדויק בתחזיות שלו ושאי אפשר לסמוך עליהם (לטוב ולרע). מהסיבות האלו, עד שלא נראה ירידה משמעותית באינפלציה אני שומר לפחות 30% מגודל התיק בצד. אני מתבונן על השוק מתחילת השנה מזווית כזאת, ועד עכשיו הדבר הוכיח את עצמו.


ניתוח טכני



שישי נסגר מתחת לתמיכה של 370, ובשונה מיולי לא ראינו התאוששות V מהירה. כרגע נראה שהשוק מנסה לבסס תחתית סביב השפל הקודם ב 360~. האינדיקטורים MACD ו RSI כן מראים שהמניה מתוחה למטה, ויש ווליום גבוהה בימים האחרונים אז יכול להיות שנראה תנועה חיובית ותיקון למעלה בקרוב. לטווח הרחוק, אנחנו חוזרים ל fundamentals.

מילה נוספת לגבי ביסוס התחתית, ככל שנשאר יותר זמן באזור התחתית ונבקר אותה יותר, כך הסיכוי שלה להישבר עולה (ראינו את זה עם התחתית של 416~ שנשברה במאי). בנוסף, אנחנו כרגע מעל ממוצע נע 200 בשבועי של SPY ו QQQ.


סיכונים לעתיד


מיתון – השאלה היא מתי ?


כתוצאה מהעלאת הריבית וההידוק כמותי אותו מבצע הפד, הוא מהאט את הפעילות הכלכלית ויכול לגרום למיתון. אם נסתכל על נתוני האבטלה של ארה"ב ניתן לראות שהמצב היום מעולה, האחוז האבטלה עומד כמעט על שיא היסטורי. למרות זאת, חשוב לזכור שנתון האבטלה הוא אינדיקטור עצלן, סביר להניח שנראה את שיא האבטלה כאשר נהיה כבר בתוך המיתון.ישנם אינדיקטורים נוספים שיכולים להעיד על מיתון, או להעיד על מיתון בעתיד הקרוב.

האם מיתון הוא דבר רע ? ניתן לראות על גבי מספר גרפים ומידע סטטיסטי שבמהלך המיתון עצמו זהו הזמן הכי טוב להשקיע. השנים שלאחר המיתון, היסטורית, החזירו תשואות מעולות.


הדבר הטריקי הוא לדעת מתי אנחנו במיתון, האינדיקטורים שציינו למעלה יכולים להעיד על האפשרות של מיתון בעתיד, נכון לרגע זה אנחנו לא קרובים לשם.


Earnings Recession


מהו יחס P/E ?


יחס Price / Earnings הינו היחס בין מחיר חברה לבין הרווחים שלה, בהתאם לסוג העסק ולצפי הגדילה שלו השוק יהיה מוכן לשלם קבוע של פי X מכמות הרווחים של חברה כדי לקנות אותה. לדוגמא עבור חברה טכנולוגיות כמו NVIDA, השוק יהיה מוכן לשלם פי 40 מכמות הרווחים שלה מפני שהיא צפויה להגדיל את הרווחים שלה במספר דו ספרתי של אחוזים בכל שנה בשנים הקרובות... לעומת זאת, חברת רכב כמו Toyota, השוק יהיה מוכן לשלם פי 10 מכמות הרווחים שלה, כי הוא צופה צמחיה נמוכה, אם בכלל.


אז מהו Earning Recession ?


המושג Earning Recession הוא מצב שבו, עקב האטה כללכלית משמעותית בשוק (יכולים להיות גורמים נוספים, אך זהו העיקרי שבהם), חברות רבות יפספסו את תחזית הרווחים, והשוק יצטרך מייד לתמחר אותם מחדש. ראינו את זה לאחרונה בחברת FEDEX הגלובלית שפספסה את תחזיות הרווחים ב 33% ונפלה בלילה אחד בלמעלה מ 20% במחיר המנייה.


דרך נוספת שבה P/E יכול לרדת


דרך נוספת בה מקדם ה P/E יכול לרדת היא עקב תמחור מחדש מחשש לצפי נמוך יותר לגדילה. לדוגמא ניקח את חברה X, אם בשנה הקרובה השוק האמריקאי יהיה במיתון וצפי הגדילה של חברה X ירד מ 40% בשנה ל 20%, מקדם ה P/E יצטרך להשתנות בהתאם שזה בעצם מתורגם לירידה במחיר.


לפי הדו"ח האחרון של Bridgewater Capital קרן הגידור הגדולה בעולם (שנוסדה ע"י Ray Dalio), Earning Recession יגרור ירידה של בין 10-20% בשוק, ואם הדבר יהיה בנוסף לירידה כללית במקדמי ה P/E הירידה יכולה להגיע לעד 37%.


Global Recession


מיתון עולמי מדבר על ירידה בפעילות הכלכלית הגלובלית על גבי מספר מדינות. הפעם האחרונה שראינו דבר כזה היה במשבר של 2008. כמו שציינתי המון פעמים בעבר, הסיכוי למיתון עמוק במדינות אירופה גבוהה משמעותית מארה"ב (הולנד הגיעה ל 12% אינפלציה, אנגליה ל 10%...).


מתיחות בזירה הגלובלית


מלחמת רוסיה אוקראינה – נדמה שרוסיה לא צולחת עד עכשיו את המבצע שלה לכבוש את אוקראינה או לספח חלקים ממנה, מה שמרגיע את ההשערה למלחמת עולם שלישית. אם רוסיה לא מצליחה להתמודד עם אוקראינה אני בספק שהיא תוכל להתמודד בנוסף עם שאר מדינות המערב במקביל. בהיבט הזה הייתי אומר שהסיטואציה עם הסיכוי הכי גבוהה להחמרת המצב בזירה הגלובלית היא שימוש בנשק לא קונבנציונלי במלחמה.


טאיוואן סין – בצל פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, עלה החשש להסלמה גם בזירה של טאיוואן וסין. לדעתי, עקב מצב כלכלי פנימי לא טוב בסין, לא נראה החמרה (לפחות בזמן הקרוב) של הקונפליקט.


 
 
 

Comments


bottom of page