top of page

הכל הפוך! מיתון או תחילת שוק שורי?

  • תמונת הסופר/ת: BlackBull
    BlackBull
  • 13 בפבר׳ 2023
  • זמן קריאה 4 דקות

שנת 2022 הייתה אחת השנים הקשות לרוב המשקיעים, האם גם 2023 תהיה כזאת?


בשנה שעברה (2022) השוק נפל כ-27.4% מהשיא, לעומת זאת המון מניות בעיקר מסקטור הטכנולוגיה נחתכו מעל ל-70% וחלקן אף יותר. אני אישית הייתי ומחזיק חלק מהמניות האלה, בשאיפה שהם יחזרו לנקודת הכניסה שלי ואף יעשו מאות אחוזים מעליה.


בשנת 2023, S&P500 נמצא 20.1% מעל השפל. ככל שהזמן עובר אני שומע יותר ויותר דעות, חלק אומרים שהגענו לתחתית וחלק אומרים שהרע עוד לפנינו. בתור אחד שעובד עם סטטיסטיקה ונתונים הפעם הזאת באמת שקשה להעריך לאיפה הרוח נושבת... כי הכל הפוך!


מספר נתונים סטטיסטיים כדי להבין מה הכוונה


1. היפוך עקום תשואות האוצר:

בכל פעם שתשואות אג"ח ארה"ב של שנתיים היו גבוהות מהתשואות של אג"ח ארה"ב ל-10 שנים קיבלנו מיתון. במצב נורמלי זה צריך להיות הפוך בגלל הסיכון שקיים באחזקת נכס, במקרה שלנו אג"ח, לטווח ארוך. ככל שפרק הזמן ארוך יותר כך יש יותר סיכוי שיקרה משהו ואני לא ירוויח את מה שהייתי אמור להרוויח. לכן התשואה תהיה גבוהה יותר ככל שהאג"ח ארוך יותר, כלומר על אג"ח של שנתיים אני ירוויח יותר מאג"ח של 3 חודשים.

ככל שההיפוך עמוק יותר כך המיתון צריך להיות קשה יותר. שימו לב אנחנו נמצאים בעומק שהיה נראה רק בשנות ה-80.

עכשיו שימו לב שההיפוך הוא מעל ל-90% מתשואות האוצר.


2. מדד המחירים לצרכן (אינפלציה) - קו כחול ורמת האבטלה - קו אדום:

אנחנו מגיעים משפל כל הזמנים של נתוני האבטלה, ככה שקשה להעריך עד כמה המיתון (אם יגיע כמובן) יפגע בתעסוקה של האנשים. זאת פעם ראשונה בהיסטוריה שאנחנו מגיעים משפל כל כך נמוך.


3. השוק עושה את התחתית שלו כאשר הפדרל רזרב מפסיק להעלות את הריבית או מוריד אותה.

אנחנו עדיין לא שם... הפד' בעצמו רמז שהוא רוצה להמשיך להעלות את הריבית כיוון שהם לא רוצים להגיע למצב שהם היו קרובים מידי ולבסוף לא סיימו את העבודה. כמו כן סקטור הנדל"ן עדיין עם אינפלציה קשיחה יחסית.

נתוני אבטלה נמוכים נותנים רוח גבית לפד' להמשיך להעלות ריבית כי לטענתם אנחנו נקבל "נחיתה רכה".


4. הכלכלה עובדת במתכונת מאוד פשוטה. כאשר קל לקבל מימון --> הכלכלה בצמיחה, כאשר קשה לקבל מימון --> הכלכלה בדעיכה. למה?

תחשבו על זה כך: משפחה ממוצעת שרוצה עכשיו לרכוש רכב או בית אבל אין לה מספיק כסף נזיל. מה היא תעשה? תיקח הלוואה/משכנתא.

אם הריבית במשק גבוהה יהיה לה מאוד קשה לעמוד בהחזרים ואף היא מראש תשקול לא לקחת ולחיות כרגע עם מה שיש. אם הריבית במשק נמוכה היא תיקח ביתר קלות את המימון.

המצב בבנקים כיום הדוק יותר כלומר יותר קשה לקבל מימון, בין אם הבנקים דורשים לראות יותר יציבות, דירוג אשראי גבוה יותר וכד'. כיוון שהבנקים גם מודעים לסיכון במתן הלוואה בסביבת ריבית גבוהה.


5. סקר אוניברסיטת מישיגן:

סקר טלפוני שנערך כל חודש בארה"ב אשר אוסף מידע על ציפיות הצרכנים בנוגע לכלכלה. כאשר אנחנו מקבלים ירידה חדה בנתוני הסקר אנחנו צפויים לקבל מיתון או האטה כלכלית.


6. נתוני (LEI (Legal Entity Identifier

ה-LEI הוא רצף תווים (תחשבו כמו קוד של 20 ספרות ואותיות) המותאם לחברות שונות כדי לתת מידע על החברה, מיקומה ומידע פיננסי לגביה. לא ניתן למדוד את ה-LEI עצמו, ניתן לנתח את הנתונים המקושרים אליו ולהשתמש בהם כדי להבין היבטים שונים של המצב הפיננסי בחברה. הוא הוצג לראשונה בתגובה למשבר הפיננסי של 2008 כדי לשפר את השקיפות וניהול הסיכונים במערכת הפיננסית.

בכל פעם שקיבלנו נתונים שליליים מתחת ל-2% המצב הוביל למיתון.


7. מדד מנהלי הרכש:

בכל פעם שקיבלנו ירידה במדד מנהלי הרכש גם בשירותים וגם בייצור המצב הוביל למיתון.

המדד מספק תמונת מצב בענפי התעשייה והשירותים, ומהווה אינדיקטור ראשוני על המצב העתידי של המגזרים האלו. הוא מורכב ממדד הדיפוזיה (מדד המודד את כמות המניות שמחירן עלה או בעלות מומנטום חיובי) שמסכם האם תנאי השוק, כפי שהיצרנים רואים אותם, מתרחבים, נשארים זהים או מתכווצים.


8. הידוק (QT)/הקלה(QE) כמותית

השוק מעולם לא עלה בזמן הידוק כמותי אלא רק בזמן הקלה כמותית.


כל נתוני המאקרו שציינתי למעלה מעידים על מיתון עמוק = התחתית עדיין לפנינו.


לעומת זאת


כל הנתונים הטכניים והכלכליים בהמשך מעידים על כך שהתחתית כבר מאחורינו.


1. מכפיל רווח עתידי:


ניתן לראות כי מכפיל הרווח העתידי נמצא ברמות זהות כמו במשבר של שנת 2000 כלומר איזור ה-15. מכאן שאם אנחנו משווים את ההיסטוריה למצב כיום כביכול הגענו לתחתית.



2. סטייה במניות מעל ממוצע נע 200:

בכל פעם שקיבלנו סטייה שבה המדד ביצע תחתית עם שפל נמוך יותר ואילו % המניות מעל ממוצע נע 200 ביצעו שפל גבוה יותר אז מצאנו את התחתית.


3. סטייה בין IWM ל-SPY



כאשר אנחנו מקבלים סטייה בין SPY ו-IWM לרוב זה מסמן שמצאנו את התחתית. למה?

כיוון שמניות קטנות נוטות להגיב מהר יותר ממניות גדולות. תחשבו על זה כך הרבה יותר קשה לסגור רשת סופרים כמו רמי לוי לעומת קיוסק קטן אבי.


4. השוק עושה תחתית כאשר:

אחוז המניות באס אנד פי 500 ובנאסד"ק נמצאים מעל 40% ומניות שעושות שיא חדש לעומת שפל חדש גם כן מעל 40%. כמו שזה נראה אנחנו שם.


יש עוד אינדיקטורים שונים שמראים שמצאנו את התחתית, אבל נסתפק באלה לבנתיים.


דעתי לא השתנתה אני נוטה להסתכל על המאקרו וחושב ששפל נמוך בדרך. הסיבות העיקריות לכך הם:


1. בשנת 2000 השוק ביצע כ-7 תיקונים: 3 תיקונים של 9.8%+ בממוצע 4 תיקונים של 23.8%+ בממוצע לא הצליח לפרוץ את ממוצע נע 200 מעל ל-3% --------------------------------------------- בשנת 2023 השוק ביצע כ-5 תיקונים: 3 תיקונים של 10.36%+ בממוצע 2 תיקונים של 19.5% בממוצע הצליח לפרוץ את ממוצע נע 200 כ-5.7%

כדי ששוק ההון יעלה צריכים להתרחש אחד משני הדברים הבאים: חברות מציגות רווחיות עולה או הפד' מציג הקלה בתנאים לאשראי קל = נכון לעכשיו אף אחד מאלה לא קורה.

העליות האחרונות עומדות בסטנדרטים של תיקונים בשוק דובי (התיקון הגדול ביותר בשנת 00 היה 25%).


2. סקטור האנרגיה במצב נורמלי היה כבר נמצא לפחות 10-20% מתחת לשיא אבל הוא נמצא בשיא כל הזמנים ומניות האנרגיה פורצות קווי התנגדות. מכאן שיש לנו לחץ אינפלציוני שיכריח את הפד' להמשיך להעלות את הריבית. מה שיוביל לגל פשיטות רגל ודעיכה בכלכלה.

הסיבות לכך הם: המלחמה בין רוסיה-אוקראינה הערכות חזקות מאוד שבשבועות הקרובים שתי הצדדים יוצאים למתקפה. זה יראה בערך כמו בתמונה.


כמו כן רוסיה מצמצמת את תפוקת הנפט שלה ב-500K חביות ביום בכדי לגרום לעליית מחירים.

יחד עם זאת הפתיחה המחודשת של סין תגרום ללחץ נוסף על המחירים ותשפיע על האינפלציה מה ששוב יגרום לפד' להעלות את הריבית וכנראה מעל היעד שהם הציבו לעצמם 5.5%.


3. אנחנו מתחילים לקבל עלייה באיחור בתשלומים לכרטיסי האשראי.

מצב דומה קרה ב-2008 במידה ותהיה עלייה חדה השוק יחטוף בעוצמה למטה. כרגע אנחנו עדיין רחוקים ממצב דומה ל-2008.


4. המשך עלית הריבית במשק: מצב כזה יגרום להרבה מאוד משפחות לצמצם את הצריכה שלהם, חלקם אף יגיעו למצב של פשיטת רגל. חברות גדולות כנ"ל. כי תחשבו על זה כך מי שיש לו הלוואות עכשיו יצטרך לשלם עליהם יותר בגלל עליה בריבית הפריים. ומי שזקוק לכסף וחייב לקחת הלוואה ישלם כפליים.


מי צודק המאקרו או הטכני?

אין לדעת

אבל אולי הפעם זה יהיה שונה?



מקווה שנהנתם, עד לפעם הבאה.

מוזמנים להרשם לרשימת התפוצה


הנרשמים מקבלים ראשונים התראה למייל על כל פוסט שמתפרסם.

תקרא את אלה שאתה אוהב, ואתה תמיד יכול לבטל את ההרשמה.


יבגני, Blackbull


Comentarios


bottom of page