איך להשקיע בתקופת מלחמה
- BlackBull
- 16 בנוב׳ 2023
- זמן קריאה 5 דקות
החדשות של השבועות האחרונים על המלחמה בין חמאס לישראל, על המתיחות בין ארה"ב וסין, רוסיה ואוקראינה ועוד... הציפו את העולם והכניסו הרבה משקיעים לפאניקה בנוגע לתיק ההשקעות שלהם.
עד לסוף המאמר הזה, אני אסביר איך להשקיע בזמן מלחמה כ"צופה" (כלומר מישהו שאינו מושפע ישירות מהמלחמה) והן כ"משתתף" (מישהו שחי באזור המלחמה). המאמר הזה נכתב כדי לספק הבנה טובה יותר כיצד אתה יכול לשמר את העושר שלך בתקופה של חוסר יציבות גיאופוליטית.
השקעה בזמן מלחמה כ"צופה"
במספר מאמרים שפורסמו בעבר ניתן לראות שהאלימות במלחמות פוחתת עם השנים וכתוצאה מכך כמות המיתות יורדת.

כתוצאה מהירידה הכללית הזו באלימות העולמית, רוב האנשים שישקיעו בעתיד בזמן מלחמה כנראה ישקיעו "כצופים" ולא כמשתתפים במלחמה.
לכן, סביר להניח שגם אתה תשקיע "כצופה" במלחמה. "כצופה", אין לך סיבה לדאוג מהשפעת המלחמה על העם שלך או על ביטחונך, אבל אתה כן צריך לדאוג כיצד לשמר את העושר שלך בתקופת חוסר היציבות הזאת. אז בואו נסתכל על הביצועים של הנכסים העיקריים בזמן מלחמה.
אם היינו משווים את התשואה השנתית החציונית על מניות ואג"ח (אוצר ל-10 שנים) ארה"ב בתקופת שלום ובימי מלחמה מאז שנת 1900, היינו רואים ששניהם נוטים לתת ביצועים נמוכים יותר בתקופות של מלחמה (למשל מלחמת העולם הראשונה ומלחמת העולם השנייה):

גם אם היינו כוללים את שני הסכסוכים הגדולים בארה"ב שבאו לאחר מכן (מלחמת קוריאה ומלחמת וייטנאם), עדיין היינו רואים ביצועים נמוכים יותר של מניות ואג"ח ארה"ב בזמן מלחמה:

כמו שניתן לראות גם למניות וגם לאג"ח ארה"ב הייתה תשואה ריאלית שנתית חציונית שהייתה נמוכה ב-5% בתקופת מלחמה מאשר בתקופת שלום.
מה הסיבה לתשואות החסר בזמן המלחמה? לרוב בגלל שהאינפלציה גבוהה יותר.
כפי שניתן לראות בתרשים למטה, האינפלציה (מדד המחירים לצרכן) נוטה לעלות בכ-3% (בממוצע) בזמן מלחמה מאשר בתקופת שלום.

בהתחשב במידע הזה, אם ארה"ב הייתה נכנסת למלחמה נוספת בעתיד הקרוב, סביר להניח שהאינפלציה תעלה עקב עלייה בהוצאות הממשלתיות.
לכן, אנו יכולים להסיק שהשקעה בזמן מלחמה היא בעיקר הבנה בהשקעה בתקופות של אינפלציה גבוהה. הנכסים הטובים ביותר בתקופות של אינפלציה גבוהה הם ברובם המכריע מניות ונדל"ן:

מהטבלה הזו ניתן לראות שמניות (S&P 500), תעודות סל של נדל"ן (REIT) ומניות בינלאומיות הן קבוצות הנכסים הטובות ביותר להחזיק ללא קשר למה שקורה עם האינפלציה.
ניתן אפילו לטעון שאג"חים קונצרניים ארה"ב הן קבוצת נכסים מצוינת להחזקה בהתחשב בתשואות הגבוהות שלהן ופרופיל הסיכון הנמוך יותר בהשוואה למניות ו-REIT. שימו לב לטיעון המדויק שהווארד מרקס העלה בשבוע שעבר בעקבות התזכיר שלו:
"בתחילת 2022, אג"ח עם תשואה גבוהה (high yield bonds) הניבו בטווח של 4% - תשואה לא גבוהה במיוחד. כיום, הם מניבים יותר מ-8%, כלומר לאג"חים האלו יש פוטנציאל לתרום תרומה גדולה לתשואת תיק ההשקעות. הדבר נכון בדרך כלל בכל התחום של אשראי שאינו בדרגת השקעה... אלא אם כן יש חורים רציניים בהיגיון שלי, אני מאמין שההקצאה מחדש של הון לאשראי מוצדקת."
אני אישית לא חולק על ההיגיון של מארקס, עם זאת, אם תפרוץ מלחמה והאינפלציה תהיה גבוהה מהצפוי, אז כל הנכסים בעלי הכנסה קבועה (כולל אג"ח עם תשואה גבוהה) יתרסקו. ניתן לראות זאת בבירור. אם נבחן את התשואות החציוניות של השנה הקלנדרית האמיתית של כל סוגי הנכסים (מ-1972-2021) כאשר האינפלציה עולה על 4%:

ההכנסה הקבועה (fixed income) כבר לא נראית אטרקטיבית כל כך (גם עם התשואות הגבוהות של היום) בסביבת אינפלציה גבוהה. זה לא אומר שלא צריך להחזיק בהכנסה קבועה, רק כי האינפלציה הגבוהה היא סיכון מתמשך, במיוחד לאותם אג"חים עם מועדים ארוכים יותר.
לאחר בדיקת הנתונים על תשואות הנכסים, ניתן לראות שעדיף להחזיק במניות, בנדל"ן ובמכשירי הכנסה קבועה לתקופות קצרות אם אתם רוצים לשמר את העושר שלכם בתקופות של מלחמה.
למרבה הצער, אם הגעתם למאמר הזה בתהיות אילו סוגי מניות להחזיק בתקופת מלחמה, תצטרכו לבדוק במקום אחר. לא רק שקשה למצוא את הנתונים האלו מבחינה היסטורית, אלא שמכירה וקנייה של מניות, ממניות הגנתיות/אנרגיה ועד מניות מחזוריות על סמך חדשות כאלה ואחרות זה לא משהו שהייתי ממליץ עליו. ניתן להשוות את השימוש באסטרטגיה הזאת לניסיון לנסות לתזמן את השוק וזה משהו שהוא לא אפשרי - לצערינו.
לסיכום, השקעה בתקופות מלחמה "כצופה" מסתכמת בניהול סיכונים - במיוחד סיכון אינפלציה. מניות, נדל"ן ואג"ח לתקופות קצרות הם נכסים מצויינים להשקעה כדי לצמצם את הסיכון, עם זאת, תצטרכו גם להיות ממושמעים כדי להישאר "במסלול" בתקופה קשה זו.
השקעה בזמן מלחמה כ"משתתף"
אם אתם מוצאים את עצמכם חיים במדינה שנמצאת במלחמה, אתם צריכים להבין ששמירה על העושר שלכם כנראה יהיה בתחתית סדר העדיפויות. מזון, מים ושמירה על בטיחונכם ועל יקיריכם יגברו על כל השאר.
עם זאת, הדרכים הטובות ביותר להתגונן מפני הסכנה במלחמה באזורכם מסתכמת בניידות נכסים וגיוון גיאוגרפי. בואו נבחן כל אחד מהאפשרויות הבאות:
* ניוד נכסים: כשמדובר בשמירה על העושר שלכם בתקופות של מלחמה, הדרך הטובה ביותר עבורכם היא להחזיק בנכסים ניידים. אתם רוצה להיות מסוגלים לקחת איתכם את העושר שלכם, לאן שלא תלכו. עד כמה שנדל"ן הוא חשוב לבניית העושר בזמן מלחמה, הוא לא יוכל לעזור לכם הרבה אם לא תוכלו לקבל גישה אליו. החרמת קרקעות הן אירועים נפוצים בתקופת מלחמה שעלולים לאדות את העושר שלכם במהירות. לכן, אם אתם רוצים להפוך את העושר שלכם לנייד יותר, תשקלו את הדברים הבאים:
- מניות: השקעה במניות בבורסאות הגדולות בעולם. ככל שהבורסה קטנה יותר כך יש סיכוי גבוה יותר שיעצרו את המסחר והגישה לכסף בתיק ההשקעות שלכם תהיה קשה יותר. לעומת זאת ככל שהבורסה גדולה יותר כך הסיכון פוחת והיכולת לגשת לכסף שלכם בברוקר גדול תהיה נגישה יותר.
- מתכות יקרות: החזקת זהב, כסף וסוגים אחרים של מתכות יקרות כמטילים או מטבעות הן דרך קלה להפוך את העושר שלכם לנייד למקרה שתצטרכו לברוח במהירות. כיום הרבה יותר פשוט לקנות את המתכות האלו בבורסה.
- תכשיטים/יהלומים משובחים: בנוסף למתכות, תכשיטים ויהלומים יכולים להוות שמירה נהדרת על עושר נייד שכן פריטים אלה נוטים להיות קטנים ודיסקרטיים יותר ממטילים גדולים.
- קריפטו בארנק קר: החזקת קריפטו באופן במוטבח תתבצע בארנק קר בלבד. כיום אחת האפשריות הפשוטות ביותר לנייד כסף ממקום למקום היא ע"י שימוש במטבעות קריפטו.
חסרונות: לצערינו, החסרון הגדול ביותר בהון נייד הוא היכולת לאבד אותו או שהוא יגנב. לכן חשוב מאוד לדעת לשמור עליו בצורה טובה כי אחרת לא עשיתם בזה כלום. כמו כן חשוב להעביר את ההון בצורה חוקית כי הכנסת סכום כסף גבוה למדינה אחרת היא עבירה פלילית. מה שיותר חשוב מלשמור על ההון שלכם הוא לשמור שלא תכנסו לכלא.
Comments