המדריך להבנת הדוחות הכספיים
- BlackBull
- 1 בדצמ׳ 2022
- זמן קריאה 6 דקות
חברה ציבורית מחוייבת על פי חוק לפרסם בכל רבעון דו"ח כספי שמסכם את פעילותה באותו רבעון. את הדוחות הרבעוניים יכולות החברות לפרסם עד חודשיים מתום הרבעון ואת הדו"ח השנתי יכולות החברות להגיש עד סוף מארס של השנה שאחרי.
הדוחות מורכבים משלושה סעיפים עיקריים ובדר"כ לפי הסדר הבא: מאזן, דו"ח רווח והפסד ותזרים מזומנים.
במדריך הנוכחי נתרכז בהבנת הסעיפים השונים בדוחות ובאופן קריאת הנתונים מהם. לאורך המדריך נעבור ביחד על כל שלושת הדוחות ועל הסעיפים המוצגים בהם ונלמד כיצד לקרוא את הנתונים השונים באמצעות דוגמאות מדוחות אמיתיים.
מאזן
המאזן הינו דו"ח המשקף את מצבה הכספי של חברה בזמן נתון (במקרה הנידון, מדובר על סוף הרבעון המדווח). המאזן מורכב משני חלקים - נכסים מול התחייבויות והון עצמי.
כשמו של הדו"ח, מאזן, אנחנו תמיד נראה את:
סה"כ נכסים = סה"כ התחייבויות + הון עצמי
נראה כך:

בחלק הראשון (Assets) אנחנו רואים את הנכסים של החברה. יש לנו שני חלקים:
נכסים שוטפים הם ערכים כספיים המוצגים במאזן של החברה וכוללים את כל אותם משאבים אשר ניתן להמירם למזומן בתקופה הקרובה (לרוב עד שנה). לדוג' מזומנים ושווי מזומנים, ניירות ערך המוחזקים לזמן קצר, פיקדונות בבנקים (עם אפשרות יציאה בשנה הקרובה), חובות של לקוחות, חייבים שוטפים, מלאי וכן רכוש קבוע המיועד למכירה בטווח הזמן הקרוב.
נכסים בילתי שוטפים/נכסים קבועים הם נכסים המשמשים את העסק ליצירת הכנסה במשך תקופת זמן ארוכה בדר"כ מעל שנה. לדוג': חברה המוכרת מחשבים, כל מלאי המחשבים שבבעלותה יהיה רכוש שוטף, ואילו בחברת ביטוח, מלאי המחשבים שבבעלותה יהיה רכוש קבוע.
הסבר על חלק מהסעיפים שמופיעים תחת נכסים (Assets):
Cash and cash equivalents - מזומנים ושווי מזומנים
סעיף במאזן המדווח על שווי נכסי החברה שהם מזומן או שניתן להמירם למזומן באופן מיידי. שווי מזומנים כוללים חשבונות בנק וניירות ערך סחירים כגון: ניירות מסחריים ואגרות חוב ממשלתיות קצרות טווח.
Accounts receivable – חשבונות חייבים
הסעיף מציג את סכום הכספים שהלקוחות חייבים להחזיר. כגון: ספקים, חברות שונות וישויות משפטיות אשר קיבלו סחורה או שירות וטרם שילמו תמורתו.
הסעיף חשבונות חייבים דומה מאוד למערכת אשראי, ובדרך כלל עם החזר חוב תוך פרק זמן קצר יחסית ממספר ימים עד שנה.
בדו"ח המאזן בדר"כ סעיף חשבונות חייבים יהיה רשום בתור נכסים, מסיבה שהמלווה מחויב על פי החוק, להעביר כספים כדי לכסות התחייבות לטווח קצר מול החברה.
* סעיף Other receivables כולל: ריבית, מקדמות שכר, הלוואות למנהלים בחברה, הלוואות לחברות אחרות, מקדמות לשכירים ומיסי הכנסה שניתן להחזיר. לכן חברות בדרך כלל מסווגות ומדווחות עליהם כפריטים נפרדים במאזן.
Prepaid expenses – הוצאות מראש
תשלומים המופרשים עבור השירותים שהחברה תקבל בעתיד הקרוב. לדוגמא: הוצאות שכירות ששולמו מראש למספר שנים, דמי ביטוח ומיסים. ההוצאות מראש נרשמות במחיר המקורי (הראשוני) שלהן.
Inventory – מלאי
נתון המורכב מכל חומרי הגלם (Raw Materials), העבודות בתהליך (Work in Progress) ומוצרים מוגמרים (Finished Goods) שהחברה צברה. לעתים קרובות הוא נחשב להכי פחות נזיל מכל הנכסים השוטפים, ולכן הוא אינו נכלל בחישוב הנכסים המידיים.
Intangible Assets + Goodwill – מוניטין + נכסים בילתי מוחשיים
המותג של החברה, יחסים טובים עם לקוחות, יחסי עבודה טובים וכל פטנטים או טכנולוגיות ייחודיות.
כאשר חברה רוכשת חברה אחרת במחיר גבוה מההון העצמי של החברה הנרכשת, רושמת החברה הרוכשת בדוחות את הפער כנכס במאזן הנקרא "מוניטין".
בחלק השני (Liabilities) אנחנו רואים את ההתחייבויות של החברה. יש לנו שתי חלקים:
התחייבויות שוטפות הם ערכים כספיים המוצגים במאזן החברה וכוללים את כל אותן התחייבויות שהחברה מחויבת לשלם בתקופה הקרובה (לרוב עד שנה). לדוג': יתרות חובה לספקים ונותני שירות, מקדמות מלקוחות, הלוואות לזמן קצר (או חלק מהלוואות לזמן ארוך שצפוי להיפרע בשנה הבאה), ויתרות זכאים אחרים (כגון עובדים, רשויות המס ועוד).
התחייבויות לזמן ארוך כוללים את כל אותן התחייבויות שהחברה נטלה על עצמה ומועד פירעונה הצפוי נכון למועד הדיווח הוא מעל 12 חודשים.
הון עצמי נתון זה מראה כמה כסף בעלי החברה השקיעו בעסק.
הסבר על חלק מהסעיפים שמופיעים תחת התחייבויות (Liabilities):
Accounts payable - חשבונות זכאים
סעיף חשבונות זכאים נרשם כאשר חברה מקבלת מקדמה מהלקוחות, אך טרם סיפקה להם סחורה או שירות, או אם החברה קיבלה סחורה או שירות מסוים והכסף עבורם טרם שולם ללקוחות.
Derivative liabilities - התחייבויות נגזרים
פירושן השווי ההוגן של מכשירים נגזרים במצב שלילי לסוף שנת הכספים האחרונה. נגזר הוא מכשיר פיננסי שערכו משתנה ביחס לשינויים כגון ריבית, מחיר סחורה, דירוג אשראי או שער חליפין.
Deferred revenue - הכנסה נדחית
ידועה גם בשם הכנסה בלתי מרוויחה, מתייחס לתשלומי מקדמה שחברה מקבלת עבור מוצרים או שירותים אותם יש לספק או לבצע בעתיד. החברה המקבלת את התשלום מראש רושמת במאזן את הסכום כהכנסה נדחית, התחייבות. דוגמה להכנסה כזאת היא: אם חברת מגזינים תמכור מנוי חודשי בתשלום בודד של 12$ בשנה, החברה תרוויח הכנסה נדחית של 1$ עבור כל חודש שהיא מספקת מגזין ללקוחותיה.
דו"ח רווח והפסד
זהו הדו"ח שמרכז את עיקר תשומת הלב של ציבור המשקיעים. דו"ח זה סוקר את פעילות החברה במהלך תקופת זמן מוגדרת (רבעון או שנה), ומפרט את ההכנסות וההוצאות של החברה, וכן את מה שנותר לחברה לאחר ניכוי ההוצאות מההכנסות - הרווח הנקי.


במילים פשוטות אנחנו רואים את ההכנסות וההוצאות של החברה, וכמה נשאר ת'כלס.
Sales/Revenue - מכירות/הכנסות
הכסף שנוצר מפעילות עסקית רגילה, מחושב כמחיר המכירה הממוצע כפול מספר היחידות שנמכרו. במילים פשוטות כמה החברה הרוויחה/מכרה ברוטו.
Cost of sales - עלות המכירות
כמה עולה לי למכור את המוצר/שירות. הכוונה לעלויות הישירות של ייצור הסחורה הנמכרת על ידי חברה. סכום זה כולל את עלות החומרים והעבודה המשמשים ישירות ליצירת המוצר/שירות. זה לא כולל הוצאות עקיפות, כגון עלויות הפצה ועלויות המכירה (אנשי שיווק, מוכרים וכד')
Gross profit - רווח גולמי
אומר לנו כמה כסף החברה הייתה מרוויחה אם היא לא הייתה משלמת הוצאות אחרות, כגון משכורות, מיסים, נייר צילום, חשמל, מים או שכירות. הרווח הגולמי (להבדיל מהרווח הנקי) לא יכלול פריטים כמו ריבית המשולמת על הלוואות או חובות, מיסים, פחת או הפחתות. הנתון מחושב לפי: מכירות – עלות המכירות
Operating income - רווח תפעולי
הכנסה תפעולית מתייחסת להכנסות המתואמות של החברה לאחר הפחתת כל הוצאות התפעול והפחת. הוצאות תפעוליות הן פשוט העלויות שנגרמו על מנת לשמור על העסק פועל.
החישוב נעשה ע"י חיסור הרווח הגולמי והוצאות התפעול השוטפות. לדוג': הוצאות המכירה, השיווק והפרסום, הוצאות הנהלה, וכן פחת והפחתות או "הוצאות והכנסות אחרות" המייצגות הוצאות ו/או הכנסות שאינן קשורות לפעילות העסקית הרגילה של החברה - למשל מכירת רכוש קבוע, רווחי הון וכד'.
Net income- רווח (הפסד) נקי
הפחתת כל ההוצאות והעלויות מסך ההכנסות = מה נשאר לי בכיס.
תזרים מזומנים
דיווח כספי המפרט את תנועת המזומנים אל החברה וממנה, תוך הבחנה בין שלושה קטגוריות של תזרימי מזומנים: פעילות שוטפת, פעילות השקעה ופעילות מימון.
בחלק הזה אנחנו רואים את המקורות לכספים שנתקבלו על ידי החברה והשימוש שנעשה בהם. הדוח מציג את היקף המזומנים שנבעו מפעילות שוטפת (או שימשו לפעילות שוטפת), המזומנים ששימשו לפעילות השקעה והמזומנים שנבעו מפעילות מימון. כמו כן הדו"ח מאפשר להעריך את יכולת החברה לייצר מזומנים, לפרוע התחייבויות, לשלם דיבידנד ואת התלות של החברה בהון זר.


Comments